НОВИНИ 2024

ЗАЩИТА НА ДИПЛОМНИ ПРОЕКТИ

На 20.05.2024 год. в ПГ "Златица" ще се проведе втори ДЗИ за учениците от 12 клас по професионална подготовка. Защитите на дипломните проекти са с начален час 9:00 в кабинета по техническа механика и лабораторията по електротехника.

УЧИЛИЩНА STEM СРЕДА

От 26.04.2024 година ПГ "Златица" вече има сключен договор за изпълнение на проект BG-RRP-1.015-0287-C01 за изграждане на училищна STEM среда със средства по Националния план за възстановяване и устойчивост. Ще се изгради STEM център в две направления - "Математика и информатика" и "Зелени технологии и устойчиво развитие" и ще се обзаведат три кабинета като "Високооборудвани и свързани класни стаи".

УРОК В ПАРЛАМЕНТА

На 26 април 2024 год. осъществихме изнесен урок по гражданско образование в Парламента. Ученици и учители от ПГ "Златица" имахме възможността да присъстваме на последното пленарно заседание на 49-тото Народно събрание. Домакините ни, в лицето на народните представители Марин Маринов и колегата му Младен Маринов, запознаха учениците с работата на Парламента и с дейността на народните представители.  Учениците зададоха множество въпроси и бяха активни в проведената дискусия.

Убедени сме, че младите хора са двигателя на положителните промени във всяко общество.

КНИГА НА ДОБРОТАТА

По случай Световния ден на книгата в ПГ"Златица" се поставиха основите на  нова традиция - а именно създаване "Книга на добротата", в която учители и ученици могат да записват мисли, разкази и послания, свързани с най-голямата ценност в наши дни - добротата. Ученичката от 9-ти клас Петя Георгиева запозна учениците с тази идея и прочете притчи и стихотворения, отправени от част от учителския колектив. Идеята се хареса на всички и събуди желанието им да проявят творчество и вдъхновение, за да отправят послания към бъдещите поколения. 

Не е трудно да бъдем добри! Нека започнем от днес! 

СВЕТОВЕН ДЕН НА ЗЕМЯТА

През тази година мотото на Световния ден на земята е „Планетата срещу пластмасата“. Ние в ПГ "Златица" традиционно отбелязваме своята съпричастност към глобалните проблеми на планетата. Учениците демонстрираха много знания, умения и спортен хъс във всички предизвикателства, подготвени от водещите на мероприятието.  В оспорваната надпревара първото място е за отбора на 8а, на второ място - 9а и третото място остана за 8б клас. Награди получиха и участниците в конкурса за рисунки. 

ВИЦЕШАМПИОНИ

На 18 и 19 април се проведе  държавния шампионат по класическа борба за момчета в гр. Сандански. Нашите осмокласници - Станислав Димитров и Георги Старошалиев, които са състезатели от СК "Стоян Николов", станаха републикански вицешампиони в своите категории.

Браво Стаси!

Браво Гого! 

ПРОЛЕТЕН СПОРТЕН ПРАЗНИК - 2024

На прага сме на ваканцията и в ПГ "Златица" проведохме традиционния пролетен спортен празник. Днес той бе по-различен, защото за начало нашите момчета от СК "Стоян Николов", под ръководството на треньора си, изнесоха демонстративен урок по борба. Боксовите ръкавици сложиха трениращите бокс, които ни показаха спаринг тренировка. "Скачащите" се изявиха със салта и премятания от място и със засилване. Имаше демонстрации от баскетболисти и футболисти. Накрая отборите на 8а, 8б и 9а клас премериха сили на футболното игрище. Всички участници получиха грамоти от инж. Баланова. Прекрасна ваканция, момчета и момичета! 

"НАЙ-ДОБЪР МЛАД ЗАВАРЧИК"

На 22 и 23 март се проведе Националното състезание "Най-добър млад заварчик" за ученици от професионални гимназии. Нашето училище се представляваше от дванадесетокласниците Ани Филева и Даниел Маламов. След чудесно представяне нашите ученици заеха второ и трето място в различните категории - Ръчно електродъгово заваряване РЕДЗ – (процес 111) и Електродъгово заваряване в защитна газова среда с топящ се метален електрод МИГ/МАГ – (процес 135).

Браво Ани, браво Дани!

ПЪРВА ПРОЛЕТ 

С хартиени лястовички и стихотворение за пролетта започна днешния петъчен ден в ПГ "Златица". В класните стаи и по коридорите на училището накацаха лястовички - предвестници на пролетта.

А по обяд слънцето усмихна деня ни и ни позволи с удоволствие да търкаляме питките на всеки клас за здраве и успехи, както повеляват българските обичаи. А всички знаем, че питките не са само за търкаляне... Изкарахме си, както винаги забавно, приятно и засищащо.

"ИСКАМ ДА СЪМ ПОЛЕЗЕН

Ученици и учители от ПГ "Златица" се включихме в инициативата "Искам да съм полезен…рециклирай ме!“. В поставения Шишеяд предадохме събраните през миналата седмица пластмасови бутилки в училище, изсипахме събраните капачки в Сърцето и почиствахме район около гимназията. Хубаво е, когато децата дават пример на възрастните. 

"АРЛЕКИН" В РИМ

Благодарение на Геотехмин ООД и Елаците-Мед АД участвахме в международното издание на младежкия филмов фестивал "Арлекин" в Рим. Ръководител на групата от Средногорието бе инж. Донка Георгиева от ПГ"Златица".

В прекрасната сграда на българското посолство, във втория фестивален ден, се представиха филмите от проекта "Да направим филм".

Трудът на учениците от Етрополе и Средногорието бе високо оценен с отличия за режисура и най-добър филм.

Наградите връчиха Анна Мария Гюзелева и Елжана Попова.

8 МАРТ

По повод международния ден на жената - 8 март, ученици от клуб "Сръчни ръце" към Професионална гимназия "Златица" изработиха красиви подаръчета за дамите от колектива на гимназията. Момчетата пък изненадаха женското съсловие с прекрасни стихове за жената. От мъжката част, жените получиха кошница с плодове. Получи се, както винаги чудесен празник в училището. Благодарим за жеста! 

ОЛИМПИАДА ПО ТЕХНИЧЕСКО ЧЕРТАНЕ

На 09.03.2024 год. се проведе областния кръг на олимпиадата по техническо чертане в град Костинброд. Участници в нея от Професионална гимназия "Златица" бяха деветокласниците Гюляй Христова, Цветан Кехайов и Огнян Колев, както и Пепа Балова от 12 клас. 

 "ДА НАПРАВИМ ФИЛМ - 2"

Стартира второто издание на проекта „Да направим филм“ на Група ГЕОТЕХМИН за ученици от средните училища в Средногорието и Етрополе. За втора поредна година Геотехмин ООД и Елаците-Мед АД ще подкрепят децата, проявяващи интерес към филмовото творчество. Учениците трябва да направят късометражни филми за различни професии от минната индустрия. 

БАБА МАРТА

На 1 март при нас е празнично. Ученици в народни носии посещават общинска администрация - Златица и закичват с мартеница и здравец всички общински служители. Посетихме също клуба на пенсионера, както и фирми и институции в града. А в училищния двор засиява изпъстрено с мартеници нашето мартенско дърво, защото освен за приятели и съученици всеки е донесъл и мартеница за него. 

ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!

БЪДЕТЕ ЗДРАВИ, ВЕСЕЛИ, ЩАСТЛИВИ!

ТЪРЖЕСТВО ЗА ТРЕТИ МАРТ

За да отбележим предстоящия Национален празник - 3 март в ПГ "Златица" проведохме съвместно мероприятие с членовете на клуб "Традиция" от Златица и Копривщица. В училищния двор бе пресъздадена историческа сцена от времето на турското робство. Имаше гърмежи, ръкопашен бой, победители и победени. Във възстановката с много ентусиазъм и артистичност се включиха и наши ученици. Програмата продължи с рецитал от патриотични стихове за свободата. Инж. Баланова награди и отличените есета от проведения конкурс по повод 3 март. 

ПОДНОВЯВАМЕ СРЕЩИТЕ

От днес подновяваме срещите в ПГ"Златица" с бивши възпитаници на училището. Първи бяха Анна Георгиева и Никола Стоев от випуск 2018 година. И двамата в момента работят като учители, но пазят скъпи спомени от ученическите си години, които споделиха с присъстващите. Никола поздрави всички с изпълнение на гайда, а в книгата на гостите те написаха: "Пожелаваме ви смелост, решителност и силна воля! Не се предавайте пред трудностите и сбъднете мечтите си!"

19-02-2024

Традиции се създават и се спазват. Ние от ПГ "Златица" за втора поредна година в деня на обесването на Васил Левски - 19 февруари - посещаваме златишкия метох, където той се е крил,  и поднасяме венец в негова памет. Момчетата представиха и рецитал със стихове за за Левски пред своите съученици. Прекланяме глави пред живота и делото на Апостола, които са нескончаем урок по родолюбие. 

В ПАМЕТ НА ЛЕВСКИ

В малката зала на НЧ"Христо Смирненски-1889" се проведе музикално-поетична вечер, посветена на годишнината от обесването на Васил Левски. Участници в програмата бяха ученици от ПГ "Златица" от 8 до 12 клас, които представиха рецитал със стихове за Апостола. Прекрасни бяхте момчета,  достойни последователи на Дякона Левски. 

"ЕНЕРГИЯ ЗА БЪДЕЩЕТО"

Във втори кръг на състезанието „Енергия за бъдещето“ участваха нашите момичета Пепа Балова и Милена Маринова. Състезанието се организира от Електрохолд България ЕООД, които са партньори на ПГ "Златица" в дуалната система на обучение. 

14 ФЕВРУАРИ 2024

Днес е 14 февруари и в ПГ "Златица" Валентин и Валентина от 8 клас подариха сърце-валентинка на всички, за да не остане никой без празничен подарък. Водещите на състоялото се по-късно тържество, припомниха обреда за зарязването на лозята, а Огнян символично отряза лозовите пръчки. С рецитал отбелязахме и св. Валентин. Директорът на училището поздрави присъстващите. Имаше празничен коктейл, за който се бяха погрижили преподавателите. Част от лакомствата и напитките са осигурени от г-н Симо Симов, за което благодарим! 

ПРЕМИНАВАМЕ В ОРЕС, ЗАРАДИ ГРИПА

Във връзка с обявената грипна епидемия в Софийска област от 01 до 07 февруари 2024 год. /включително/ със Заповед на Министъра на образованието и науката се въвежда обучение от разстояние в електронна среда.