EРАЗЪМ+

След предварителната подготовка настъпи момента и на дългоочакваното пътуване.

Учители и родители изпратиха 12 ученици от ПГ „Златица” на производствен стаж в Германия, в град Ceut Wehlitz близо до Лайпциг. Учениците участват в това професионално обучение чрез проект по програмата „Еразъм+”. Ръководител на групата е Росица Ангелова, преподавател по английски език.

Рано сутринта двора на гимназията бе изпълнен с хора и вълнението бе обхванало в по-голяма степен родителите, отколкото учениците. Цонка Иванова, майка на Иван Иванов сподели, че са приготвили питка и шарена сол за изпращането.

А Стоянка Касабова, майка на Владимир Евтимов, каза:

„Изпращаме децата си с радост, но и малко ни е притеснено поради световната обстановка, все пак ние сме родители и майки. Учениците не са случайно избрани да пътуват, те са заслужили това. Децата са възпитани, разумни и най-вече с големи души. Единствено, което съм предупредила е последното обаждане да е за мама и също първото при пристигане. Надявам се късметът да е с тях и всичко да е успешно.”

Директорът на гимназията инж. Величка Баланова изпрати учениците с думите:

„Времето е прекрасно. Надявам се да имате добро настроение. Виждам ви всички усмихнати. Пожелавам ви приятно пътуване и да се представите добре. Аз вярвам във вас, защото сте много отговорни. Приятно прекарване и много емоции.”

Координаторът на проекта Елка Кръстанова пожела на учениците да бъдат здрави и да събират спомени. Тя им каза, че в Германия те ще видят много ценни неща и им пожела един ден да бъдат част от заводите на Фолксваген и Мерцедес. Предстои им по време на стажа да посетят техните заводи. Надява се като се върнат, да донесат своите спомени и всички заедно да натрупат опит в бъдещите проекти по „Еразъм+”.

„Изключителен момент е днес, защото за първи път изпращаме наши ученици в чужбина по програма „Еразъм+. Това е една голяма тръпка за нас и специално за мен като координатор на програмата. Затова по стар български обичай исках да ги изпратим с хляб и сол, за да усетят децата вниманието към тях. Надявам се да бъдат здрави”, каза Кръстанова.

Ученикът Любомир Данков сподели, че най-голямата радост за него е, че за пръв път ще бъдат всички заедно на този стаж.

Любомир Дечев каза, че най-важното е, че тръгват с добро настроение и се надява да го запазят през цялото време. Той е доволен, че ще научат нови знания в центъра за дуално обучение в Германия, водещата икономическата държава в Европа. За преминатото обучение те ще получат сертификат.

С групата пътуват и трима преподаватели – инж. Валя Вълчева, инж. Лазар Драганов и инж. Петя Шентова, които ще се обучават по дуалното обучение и ще споделят опит с техните немски колеги.

В програмата се предвижда и богата културна програма с посещение на градовете Берлин, Дрезден и Лайпциг.

Величка Баланова изпрати учениците от Аерогара София.

Втора група от ПГ „Златица” ще замине след две седмици за стаж в град Брага, Португалия.

В изпълнение на дейностите по Проекта на 20 и 21 април 2021 год. в ПГ"Златица" проведохме обучение по първа долекарска помощ с гост - лектор фелдшер Мария Николова - дългогодишен служител и приятел на училището.

Богат снимков материал от занятията можете да видите тук   

статия

Проектът е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. 

 Кой?    

24 ученици и 6 учители от ПГ „Златица“ 

Кога? 

1 етап: 12 ученици и 3 учители в Германия – юни 2021 г.  

2 етап: 12 ученици и 3 учители в Португалия - юли 2021 г. 

Къде? 

В град Лайпциг, Германия и град Брага, Португалия 

Какво?   

Професионално ОБУЧЕНИЕ за училищния персонал по темата за дуалното обучение.  РЕАЛЕН РАБОТЕН СТАЖ за учениците в англоговоряща среда – 6 часа на ден, 5 дни в седмицата. Приложение на вече усвоените знания и умения в немски професионални центрове и португалски фирми. Усвояване на нови умения по професиите „Машинен техник“, „Техник по транспортна техника“, „Електромонтьор“, „Монтьор на селскостопанска техника“. Богата културна програма – Берлин, Дрезден, Лайпциг, Лисабон, Порто, Гимараеш. Развитие на комуникативните способности на работен английски език. Добър старт в професията още в ученическа възраст. Поети транспортни разходи, настаняване в Лайпциг и Брага, изхранване по време на престоя, екскурзии и джобни средства. Предварителна подготовка в ПГ „Златица“ с издадени сертификати. Europass CV, Europass Mobility и ECVET документи, признати в Европейския съюз. 

 

НАШИТЕ ПАРТНЬОРИ: 

 

ВИТАЛИС - ЛАЙПЦИГ, ГЕРМАНИЯ www.gut-wehlitz.de БРАГА МОБИЛИТИ ОУПЪН - БРАГА, ПОРТУГАЛИЯ www.bragamobilityopen.com