В памет на Левски

В днешния петъчен ден проведохме няколко мероприятия, посветени на 150 години от обесването на Васил Левски и в духа на 90-тата годишнина от създаването на нашето училище. Част от учениците в 8а клас събираха 90 цитати за Левски. Други покриваха нормативи за 90 лъвски скока. Всички заедно участвахме в изнесен урок по история, пред сградата на метоха в Златица, където се е крил Апостолът на българската свобода. Преклонихме глави на това свято място, поднесохме венец и цветя, прочетохме и чухме паметни слова за великото дело и славната гибел на Дякона. Поклон, Апостоле! Гордеем се, че сме българи! 

"Това е моя втори дом"

Поредната среща с възпитаник на нашето училище вече е факт. Наш гост беше инж. М. Иванова, която е свързана с техникума в Златица, откакто се помни. Хващайки се за думите на предишния ни гост г-жа Иванова каза: „Техникумът е моя втори дом!“. Учениците чуха спомени за прекрасни ученически години, за колонно и нощно кормуване, за практически занятия по заваряване, двигатели и селскостопански машини, за отличната подготовка, станала основа за обучението й във ТУ "София". Този път имаше и въпроси като „Как така решихте да станете кмет?“, „Смятате ли, че училището е на същото ниво, като преди?“. Получихме от г-жа Иванова поздравителен адрес и юбилейни значки, тя отправи и предизвикателство към нас – да намерим най-възрастния възпитаник на училището ни, който в момента живее в община Златица, и да запишем неговата история.

Призивът към младежите е: „Бъдете добри хора, учете се, станете добри професионалисти!“

Ние скромно, но от сърце подарихме копие от челната страница на личното дело за успеха и поведението на г-жа Иванова от годината, в която е започнала да учи в нашето училище.

На 22 февруари очакваме с нетърпение доктора по история Иван Иванов. 

"90 сърца бият като едно"

Днес е 14 февруари. В ПГ „Златица“ празнувахме. Подредихме маса на любовта и маса на виното. Инж. В. Баланова поздрави всички като отбеляза, че само у нас днес е двоен празник. А във връзка с дейностите по отбелязване на 90 год. от създаване на гимназията ни отчитаме една от многото инициативи, а именно „90 добри дела“. Ученици изработиха 90 сърца в духа на темата  „90 сърца бият като едно“.  С кратка програма водещите припомниха исторически факти от създаването на празника св. Валентин и от традицията за зарязване на лозето. Запалихме 9 свещи – сърца за всяко десетилетие от живота на училището. Изненада беше изпълнението на китара на ученикът от 10 клас – Златан, който получи бурните аплодисменти на присъстващите.    


Кои сме ние?

На нашата страница всички ще имате възможност да се информирате за различните събития и инициативи, които се провеждат в пределите на нашето училище, свързани с 90-тата годишнина от създаването му.

Вече ви представихме старта на инициативата „Къде сме ние?“, но паралелно с нея полагаме началото и на следващата, която сме нарекли „Кои сме ние?“.

В годината на юбилея в ПГ “Златица“ се обучават ученици от 8 до 12 клас в 5 класа, разделени на 10 паралелки с различни специалности. Общото е, че за втора година постигаме 100% дуална система на обучение, благодарение на нашите партньори от бизнеса в региона. Движещата сила на училищния живот са и хората от педагогическия и непедагогическия състав.

Очаквайте нашите следващи публикации, за да разберете „Кои сме ние?“.

„Техникумът в Златица е моя Харвард“

Днес 08.02.2023 г. сложихме началото на дейностите, които сме планирали във връзка с отбелязване на 90 год. от създаването на гимназията ни. Господин Симо Симов бе нашия първи гост, който ни изненада с юбилейна торта. В чест на 90-тата годишнина запалихме символично 9 ритуални свещи, за бъдещи и настоящи постижения, за развитие, за спазване и съхраняване на традициите, за качество в работата и учението, за приятелството, за успехи, за професионализъм, за въвеждане на иновации и за партньорствата, които от години успяваме да създадем и развием.  

 „Техникумът в Златица е моя Харвард“ – това сподели с учениците на ПГ “Златица“ г-н Симо Симов, с който стартирахме инициативата „Къде сме ние?“.

На срещата с ученици от 8, 9, 10 и 11 клас г-н Симов разказа лични преживявания в любимото училище, призова младежите да се реализират тук в своята родина и не на последно място да се учат да работят, да овладяват професии, да използват модерните днес технологии, но да не забравят, че гаечният ключ се държи с ръце.

За учениците има подаръци – изненади от г-н Симов, които ще бъдат раздадени на предстоящото събитие „90 сърца, бият като едно“ в деня на св. Валентин, а от срещата днес всеки си тръгна и с юбилеен рекламен календар, който отново е подарък от госта ни.

Понеже това е само началото ние продължаваме с удоволствие напред като следващия ни гост ще бъде инж. Магдалена Иванова.

Къде сме ние?

90 години ПГ "Златица"!!!

Училището е невероятен дом! Тук всичко е смесено: детство и зрелост, младост и романтика, наука и изкуство, мечти и реален живот. В тази къща е имало и ще има радост и сълзи, срещи и раздeли. Нашето училище е наистина дом, където е приятно да се върнеш, където си обичан, очакван и помнен.  Училището има с какво да се гордее: през всичките години то е дало старт в живота на хиляди момчета и момичета - лекари, учители, инженери, строители, юристи, икономисти, военни. Съдбата на всеки е различна, различни пътища са избрани, различни върхове са покорени, различни мечти са реализирани и ние с право се гордеем със своите възпитаници.

Стартираме поредица от инициативи, по повод годишнината на училището, като първата е наречена „Къде сме ние?“

Предстоят срещи на настоящите ученици с хора, завършили при нас отдавна, или не толкова отдавна, които ще разкажат за себе си, за спомени от ученическите години, за успехите и трудностите по жизнения и професионален път, който са изминали.

Първият ни гост ще е г-н Симо Симов, завършил ТМСС през 1976 година.